Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een zelfoogsttuin?

  Als je oogstgenoot wordt van zelfoogsttuin De Groentemeester, dan kun je gedurende ongeveer 25-30 weken in het seizoen (van ongeveer mei tot en met oktober/november) zelf je groenten komen oogsten. De tuinder verzorgt een teeltplanning waardoor er iedere week minimaal 4 of 5 groenten te oogsten zijn. Via een oogstbericht per mail en een bord in de tuin weet je die week wat er te oogsten valt.

 • Wat is een zelfoogsttuin of csa?

  Een andere term voor zelfoogsttuin is CSA en die afkorting staat voor Community Supported Agriculture. Het is een vorm van gemeenschapslandbouw waarbij de oogstgenoten een belangrijke rol spelen in de levensvatbaarheid van de tuin. De oogstgenoten betalen namelijk ieder teeltseizoen vooraf een bedrag voor deelname. Je kunt dat zien als een soort abonnement voor dat jaar. Daarmee krijgt de tuinder vooraf het kapitaal in handen om zaden en plantgoed aan te schaffen. En hij is verzekerd van een inkomen. Als de planten goed groeien, is de oogst groot. En als het seizoen tegen zit, is de opbrengst minder. De oogstgenoten delen dat risico met elkaar, maar profiteren ook als het meezit omdat er dan meer te oogsten is.

 • Wat is een oogstgenoot?

  Als oogstgenoot ben je deelnemer of abonnee van De Groentemeester. Je komt iedere week zelf je groenten oogsten. En als je het leuk vindt, kun je ook betrokken worden bij het reilen en zeilen van de tuin door als vrijwilliger mee te werken.

 • Moeten oogstgenoten ook iets doen in de tuin?

  Oogstgenoten komen zelf hun groenten oogsten. Daarnaast hoeft er niets. Maar dat mag wel. Je kunt ook als vrijwilliger actief worden als je dat leuk vindt. Je helpt dan zaaien, planten, wieden en opruimen. Alle hulp is welkom.

 • Kun je ook meewerken als vrijwilliger?

  Ja, dat kan. Ook als je geen oogstgenoot wilt worden, maar je vindt het wel leuk om buiten met plantjes bezig te zijn, ben je welkom als vrijwilliger.

 • Waar is de zelfoogsttuin?

  De Groentemeester is gesitueerd op het terrein van de voormalige natuurijsbaan in Maassluis-Oost. Beneden aan de Vlaardingsedijk ligt duurzame vergaderlocatie de Polderij en de zelfoogsttuin bevindt zich daarnaast.

 • Is de tuin altijd open?

  De tuin is niet onbeperkt open. Er zijn in de week meerdere oogstmomenten. Op woensdag, vrijdag en zaterdag zijn de oogstgenoten welkom om hun oogst binnen te halen.

 • Hoe kan ik me opgeven?

  Door op de groene knop ‘inschrijven als oogstgenoot’ te klikken. Je vult daar je contactgegevens in en dan zal ik contact met je opnemen over je inschrijving.
  Als je alleen op de hoogte gehouden wilt worden, kun je de witte knop gebruiken om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Je wordt dan (nog) geen oogstgenoot.

 • Welke groenten kunnen geoogst worden?

  We telen een grote diversiteit aan gewassen, waaronder bijvoorbeeld: biet, wortel, pastinaak, ui, prei, sla, snijbiet, andijvie, radijs, raapstelen, meiraap, courgette, komkommer, pompoen, groenselder, knolselderij, koolrabi, broccoli, spitskool, rode kool, spruiten, rucola, venkel, tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, peulen, doperwten, aardappelen.
  Daarnaast zijn er ook smaakmakers als kruiden en knoflook. In een later stadium hopen we ook kleinfruit zoals framboos, aalbes en braam aan te kunnen bieden.

 • Wat als ik een keer niet kan komen oogsten?

  Als je onverhoopt een keer niet kan komen oogsten, hoeft je oogst niet verloren te gaan. Je mag die week gewoon iemand anders vragen om in jouw plaats te oogsten. We vragen dan om dat wel even van te voren door te geven zodat we weten wie we kunnen verwachten.

 • Kun je als oogstgenoot meepraten over wat er verbouwd wordt?

  Door de grote diversiteit is er altijd wel iets te oogsten dat in de smaak zal vallen. Aan het eind van het seizoen krijgt iedereen de mogelijkheid om aan te geven wat beviel en wat niet. Naar aanleiding daarvan worden nieuwe keuzes gemaakt voor het seizoen daarop.

 • Wat kost deelname als oogstgenoot per jaar?

  Als oogstgenoot kun je iedere week van (half) mei tot en met (half) november gemiddeld zo’n 4 tot 5 verschillende verse groenten komen oogsten. We werken met oogstaandelen, waarbij de meeste mensen met 1 oogstaandeel genoeg groenten kunnen oogsten voor 1 á 2 personen. Voor 2023 komt het totaalbedrag voor één oogstaandeel op 405 euro. Dat is gemiddeld genomen nog geen 14 euro per week.
  De gezamenlijke bedragen moeten de kosten dekken van zaad, plantgoed, compost, gereedschappen en dergelijke, én er moet een inkomen voor de tuinder mogelijk zijn. We hopen zo dat de zelfoogsttuin lang mag bestaan.

 • Kun je ook deelnemen zonder groente te komen oogsten?

  Ja, daar zeggen we geen nee tegen. Je wordt dan supporter van de tuin. Je mist dan alleen wel overheerlijke, lokaal geproduceerde groenten.

  Als supporter doneer je een bedrag naar keuze. Daarvoor in de plaats ben je welkom bij alle festiviteiten die voor de oogstgenoten georganiseerd worden. Als je supporter wil worden, kun je contact opnemen via info@degroentemeester.nl

 • Kun je ook stage lopen bij De Groentemeester?

  Ja, we zijn op zoek naar stagiairs voor de periode tussen maart en november 2024. Je kunt twee of drie dagen in de week stage lopen. Het liefst begeleid ik mensen die de Warmonderhof in Dronten (gaan) doen. Neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden. Of kom eerst een keer kennismaken.

 • Hoe groot is de tuin?

  De totale oppervlakte van de tuin is ongeveer een halve hectare. Dan rekenen we ook alle paden en incourante hoekjes mee. De beteelbare oppervlakte pakt dus een stuk(je) lager uit.

 • Kun je ook zomaar een keer komen plukken?

  In principe niet.

 • Kunnen er ook bloemen geplukt worden?

  Ja. Je hoeft hiervoor geen oogstgenoot te zijn. Je kunt zelf je boeketje samenstellen. Die reken je dan af met een QR code of contant.
  Het seizoen van de bloemenpluk loopt van eind mei tot en met ongeveer half oktober.

 • Wordt er ook los groente verkocht?

  Alleen als er overvloed is.

 • Hoe is De Groentemeester te volgen?

  Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief via de knop op de homepage. We zijn ook te volgen via Instagram: @degroentemeester. Of je kunt me volgen op LinkedIn.

 • Wat zijn de verdere plannen voor Weij?

  Weij verwijst naar het grotere gebied van de voormalige schaatsbaan. Daar komen o.a. een lunchroom annex streekproeverij, een natuurspeeltuin en een voedselbos. Als je het leuk vindt om die ontwikkelingen te volgen, houd dan de berichtgeving van de Polderij in de gaten. Dat kan via hun nieuwsbrief of via de socials.